- Strona główna
- Blog
- Jak opodatkować i rozliczyć przychód ze sprzedaży za granicą?
Jak opodatkować i rozliczyć przychód ze sprzedaży za granicą?
Przychód ze sprzedaży za granicą rozlicza się według jednego z czterech scenariuszy VAT, podczas gdy w PIT obowiązują zasady ogólne. Od 1 kwietnia 2026 roku faktury zagraniczne dla B2B należy wystawiać w KSeF. O zastosowaniu stawki 0% lub procedury reverse charge decydują prawidłowe dokumenty wywozu oraz terminowe zgłoszenia.

Wystawiłeś fakturę klientowi z Niemiec albo wysłałeś paczkę do USA i nie wiesz, czy doliczać VAT, gdzie wpisać tę sprzedaż w JPK_V7 i po jakim kursie przeliczyć euro w PIT? Tu JDG robią najdroższe błędy: źle dobrana stawka 0%, spóźniona informacja podsumowująca VAT-UE, brak dokumentu potwierdzającego wywóz towaru.
Presja rośnie. Od 1 kwietnia 2026 roku większość podatników VAT wystawia faktury, także te dla zagranicznych klientów, w KSeF. Okres bez sankcji za błędy w systemie kończy się 31 grudnia 2026 roku, a od 1 stycznia 2027 obowiązują kary.
Poniżej porządkuję temat: cztery typy sprzedaży zagranicznej, VAT, PIT, KSeF i terminy. Nie jestem księgowym, tylko twórcą oprogramowania do fakturowania, więc przy kwestiach interpretacyjnych odsyłam do przepisów.
Najpierw ustal, co sprzedajesz i komu
Podatek dochodowy działa tak samo w każdym przypadku, ale VAT zależy od typu transakcji. Zanim wystawisz fakturę, przypisz sprzedaż do jednego z czterech scenariuszy:
Towary dla firmy z UE (WDT). VAT 0%, po spełnieniu warunków. Raportujesz w JPK_V7 i VAT-UE, wymagana rejestracja jako podatnik VAT UE.
Towary poza UE (eksport). VAT 0%, po potwierdzeniu wywozu. Raportujesz w JPK_V7, potrzebujesz dokumentu potwierdzającego wywóz.
Usługi dla zagranicznej firmy. Nie podlegają polskiemu VAT (NP). Raportujesz w JPK_V7, a usługi dla firm z UE także w VAT-UE. Na fakturze dajesz adnotację „odwrotne obciążenie".
Towary dla konsumentów z UE (WSTO). Po przekroczeniu 10 000 EUR płacisz VAT kraju konsumenta. Rozliczasz przez OSS (VIU-DO), po rejestracji VIU-R.
WDT: kiedy stawka 0% jest bezpieczna
Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów (WDT) to wywóz towarów z Polski do innego kraju UE na rzecz podatnika VAT. Zgodnie z art. 42 ust. 1 ustawy o VAT stawka 0% przysługuje, gdy łącznie:
nabywca podał Ci ważny numer VAT UE (sprawdzisz go w systemie VIES),
masz dokumenty potwierdzające, że towar dotarł do innego państwa UE,
w deklaracji, w której wykazujesz dostawę, jesteś zarejestrowany jako podatnik VAT UE (zgłoszenie VAT-R przed pierwszą dostawą).
Do tego dochodzi warunek z art. 42 ust. 1a: informacja podsumowująca VAT-UE musi być złożona w terminie, czyli do 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy, i zawierać prawidłowe dane. Spóźnienie lub błąd odbiera stawkę 0%.
Przykład. Sprzedajesz 14 października 2026 towar firmie z Czech, która podała ważny numer VAT UE. JPK_V7M za październik i VAT-UE złożysz do 25 listopada 2026. Jeśli do tej daty nie masz dowodu dostarczenia, wykaż dostawę ze stawką krajową. Po otrzymaniu dokumentów możesz skorygować rozliczenie.
Eksport towarów poza UE
Eksport (np. do USA, Wielkiej Brytanii czy na Ukrainę) rozliczasz stawką 0% według art. 41 ust. 4 ustawy o VAT, ale pod warunkiem, że przed terminem złożenia JPK_V7 za dany okres masz dokument potwierdzający wywóz. Podstawowy to elektroniczny komunikat CC599C (dawniej IE-599).
Czy bez niego wszystko przepadło? Nie zawsze. Katalog dowodów jest otwarty: sądy administracyjne i TSUE (wyrok C-275/18, Vinš) wskazują, że liczy się faktyczny wywóz towarów poza UE. Organy podatkowe bywają jednak bardziej restrykcyjne, więc zbieraj komplet: dokumenty przewozowe, potwierdzenia dostarczenia od kuriera lub spedytora, korespondencję.
Jeśli dokumentów nie masz do 25. dnia kolejnego miesiąca, sprzedaż wykazujesz ze stawką krajową (zwykle 23%), a po ich otrzymaniu korygujesz rozliczenie za okres, w którym je dostałeś.
Usługi dla zagranicznych kontrahentów
Dla usług B2B obowiązuje zasada z art. 28b ustawy o VAT: miejscem świadczenia jest siedziba nabywcy, nie miejsce wykonania usługi. Skoro usługa jest opodatkowana za granicą, na fakturze nie naliczasz polskiego VAT, tylko wpisujesz „NP" i adnotację „odwrotne obciążenie" albo wskazanie art. 28b.
W JPK_V7 usługi poza terytorium kraju trafiają do pozycji 11. Jeśli klient jest z UE, wartość wykazujesz też w pozycji 12 i w informacji podsumowującej VAT-UE. Usług dla klientów spoza UE do VAT-UE nie wpisujesz.
Uwaga na wyjątki: usługi związane z nieruchomościami czy wstęp na imprezy mają własne reguły. Przy usługach dla osób fizycznych bez działalności zwykle obowiązuje polski VAT, bo miejscem świadczenia jest kraj usługodawcy.
Sprzedaż do konsumentów z UE i procedura OSS
Sprzedajesz sklepowi detalicznie osobom prywatnym w innych krajach UE? Do łącznej wartości 10 000 EUR (ok. 42 000 zł) rocznie, w bieżącym i poprzednim roku, możesz stosować polski VAT. Po przekroczeniu limitu VAT płacisz według stawki kraju konsumenta. Zamiast rejestrować się w każdym państwie, składasz zgłoszenie VIU-R do procedury OSS (termin: do 10. dnia miesiąca po miesiącu, w którym przekroczono limit) i rozliczasz VAT jedną deklaracją VIU-DO. Szczegóły: rejestracja do OSS na podatki.gov.pl.
PIT: jak opodatkować przychód zagraniczny
Jako polski rezydent podatkowy podlegasz w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (art. 3 ust. 1 ustawy o PIT). Przychód ze sprzedaży zagranicznej wchodzi więc do tego samego rozliczenia co sprzedaż krajowa, według wybranej formy: skala, liniowy albo ryczałt. Jeśli działasz z Polski i nie masz za granicą oddziału ani stałego miejsca działalności, co do zasady nie rozliczasz osobnego podatku w kraju klienta. Przy zagranicznym zakładzie sprawdź umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z danym państwem i zapytaj księgową.
Dwie rzeczy, które mylą najczęściej:
Kiedy powstaje przychód. W działalności gospodarczej w momencie, gdy staje się należny (np. wystawienie faktury), a nie gdy pieniądze wpłyną.
Po jakim kursie. W PIT przychód w walucie przeliczasz po średnim kursie NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu (art. 11a ust. 1 ustawy o PIT). W VAT obowiązuje analogiczna zasada z art. 31a, ale odniesiona do dnia powstania obowiązku podatkowego.
Przykład. Faktura na 4 500 EUR przy kursie NBP 4,30 zł/EUR (liczba poglądowa, nie aktualny kurs) daje 19 350 zł przychodu. Gdy zapłata wpłynie po innym kursie, mogą powstać różnice kursowe (art. 24c ustawy o PIT).
KSeF przy sprzedaży zagranicznej
Faktury dokumentujące WDT, eksport towarów i usługi dla zagranicznych firm wystawiasz w KSeF, tak jak krajowe (podręcznik KSeF 2.0, rozdz. 2.11). Zagraniczny nabywca bez polskiego NIP nie zaloguje się do systemu, więc odpowiadasz za przekazanie mu faktury, np. jako PDF z kodem QR e-mailem. Faktury dla konsumentów z zagranicy pozostają poza KSeF.
W strukturze FA(3) stawki oznaczasz tak:
<P_12>0 WDT</P_12> <!-- wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów -->
<P_12>0 EX</P_12> <!-- eksport towarów -->
Przy WDT w danych nabywcy podajesz kod kraju UE i jego numer VAT UE. Błąd w numerze to najczęstszy powód faktury korygującej „do zera".
Checklista: sprzedaż zagraniczna krok po kroku
Ustal typ transakcji: WDT, eksport, usługa B2B czy sprzedaż do konsumenta.
Zweryfikuj numer VAT UE nabywcy w VIES przed fakturą.
Upewnij się, że jesteś zarejestrowany jako podatnik VAT UE (przy WDT i usługach unijnych).
Zbieraj dowody dostawy lub wywozu na bieżąco, nie po fakcie.
Złóż JPK_V7 i VAT-UE do 25. dnia kolejnego miesiąca.
Przeliczaj walutę kursem NBP z właściwego dnia, osobno dla VAT i PIT.
Sprawdź, czy suma sprzedaży B2C do UE nie zbliża się do 10 000 EUR.
Podsumowanie
Sprzedaż zagraniczna nie jest trudna, jeśli od początku wiesz, w którym z czterech scenariuszy jesteś. Największe ryzyko to nie sama stawka, tylko terminy i dokumenty: VAT-UE do 25., dowód wywozu przed JPK, poprawny numer VAT UE.
Biurko wystawia faktury dwujęzyczne i wysyła je do KSeF przy wystawieniu, a JPK_V7 przygotowuje razem z UPO. Uczciwie: VAT-UE i OSS dziś nie obsługujemy, więc te deklaracje złożysz poza Biurko. Jeśli chcesz zobaczyć, jak wygląda fakturowanie z KSeF, wypróbuj Biurko przez 14 dni za darmo.
FAQ
Czy sprzedaż za granicę trzeba wykazać w JPK_V7? Tak. Nawet gdy nie płacisz polskiego VAT, WDT, eksport towarów i usługi opodatkowane poza Polską wykazujesz w odpowiednich pozycjach JPK_V7. Dla WDT i usług dla firm z UE dochodzi jeszcze informacja podsumowująca VAT-UE składana do 25. dnia następnego miesiąca.
Czy mogę zastosować stawkę 0% przy WDT bez numeru VAT UE kontrahenta? Nie. Warunkiem jest ważny numer VAT UE podany przez nabywcę. Bez niego dostawę opodatkowujesz jak sprzedaż krajową. Numer sprawdzisz w systemie VIES, najlepiej przed wystawieniem faktury i z zachowaniem potwierdzenia weryfikacji.
Po jakim kursie przeliczyć fakturę w euro na złote? W VAT stosujesz średni kurs NBP z ostatniego dnia roboczego przed dniem powstania obowiązku podatkowego (art. 31a). W PIT także z ostatniego dnia roboczego, ale przed dniem uzyskania przychodu (art. 11a). Daty mogą się różnić, więc kursy bywają różne.
Od kiedy faktury eksportowe i WDT muszą być w KSeF? Od 1 kwietnia 2026 dla większości podatników VAT. Firmy, których sprzedaż w 2024 roku przekroczyła 200 mln zł, objął obowiązek od 1 lutego 2026. Zagraniczny kontrahent bez polskiego NIP dostaje fakturę poza systemem, np. jako PDF.
Jaki jest limit sprzedaży do konsumentów z UE? Wynosi 10 000 EUR (ok. 42 000 zł) łącznie dla wszystkich państw UE, liczony za bieżący i poprzedni rok. Po jego przekroczeniu VAT rozliczasz według stawek kraju konsumenta, najwygodniej przez procedurę OSS.
Treść ma charakter informacyjny i nie stanowi porady podatkowej ani prawnej. Przy nietypowych transakcjach skonsultuj się z księgowym lub doradcą podatkowym.
Źródła: ustawa o VAT (ISAP), ustawa o PIT (ISAP), OSS na podatki.gov.pl, podręcznik KSeF 2.0, TSUE C-275/18.
Tagi
Poprzedni artykuł
Czy trzeba złożyć zerowy PIT przy braku sprzedaży w firmie?
Następny artykuł
Jak rozłożyć na raty zaległości w ZUS i urzędzie skarbowym?